Sałatka leśna polana
Opublikowano: 30.08.2021 r.
Pieczarki marynowane, kukurydza konserwowa, ziemniaki, jajka, ogórki konserwowe, ser gouda i szynka z indyka – to tylko część składników, które sprawiają, że sałatka leśna polana to prawdziwy hit na każdym stole. Do tego majonez, koperek i szczypiorek, które dodają smaku i świeżości.
Składniki dla 16 porcji:
- Pieczarki marynowane - 450 g (Po odsączeniu)
- Kukurydza konserwowa - 285 g (1 puszka po odsączeniu)
- Ziemniaki średnie - 400 g (5 średnich sztuk)
- Marchewka - 210 g (3 średnie sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Ogórki konserwowe - 200 g
- Ser gouda - 100 g
- Szynka z indyka - 400 g
- Majonez - 60 g (3 łyżki)
- Koperek - 20 g (1 pęczek)
- Szczypiorek - 20 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- tarka, tortownica 21 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce i ułóż w tostownicy lub misce jako pierwszą warstwę.
- Na drugą warstwę zetrzyj jajka. Między tymi warstwami możesz dać połowę posiekanego koperku i szczypiorku.
- Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż jako trzecią warstwę.
- Szynkę pokrój w kostkę i ułóż jako czwartą warstwę.
- Na szynkę zetrzyj marchewkę i dodaj kukurydzę.
- Na wierzch zetrzyj ser żółty, posmaruj majonezem, posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
- Na górze ułóż marynowane pieczarki.
Komentarz dietetyka
Sałatka leśna polana to bogata w składniki warstwowa sałatka. Zawiera ona marynowane pieczarki i ogórki konserwowe dlatego nie może być spożywana często.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki