Sałatka królewska
Polędwiczka z kurczaka, seler konserwowy, chrupiący por, słodki ananas oraz jajka to główne składniki sałatki królewskiej, która idealnie łączy delikatne mięso z wyrazistymi dodatkami. Całość doprawiona majonezem light tworzy lekką, a zarazem sycącą kombinację smaków. Idealna na każdą okazję, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe spotkania.
Składniki dla 5 porcji:
- Polędwica z piersi kurczaka - 300 g
- Kukurydza konserwowa - 300 g
- Seler konserwowy - 200 g
- Por - 100 g (1 mała sztuka)
- Ananas - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Majonez light - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Kukurydzę, selera i ananasa odcedź z zalewy. Następnie ananasa pokrój w kostkę a seler posiekaj na mniejsze kawałki.
- Por umyj, osusz, przekrój na pół a następnie pokrój na paseczki.
- Wszystkie składniki wrzuć do jedne miski, dodaj majonez oraz przyprawy. Następnie składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Jajka użyte do przygotowania sałatki królewskiej to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim również spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jest to również doskonałe źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K) oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne jakie znajdziemy w jajkach to między innymi fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen. W żółtku jaja obecny jest beta-karoten i luteina odpowiadające za poprawę widzenia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny