Sałatka kartoflana
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Ziemniaki, cebula czerwona i ogórek kiszony – te proste składniki tworzą bazę naszej sałatki kartoflanej. Do tego dodajemy aromatyczny koperek, a całość zalewamy delikatnym bulionem warzywnym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek oraz octu winnego. Smaczna propozycja na każdą porę roku!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 900 g (12 sztuk)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Ogórek kiszony - 200 g (4 sztuki)
- Koperek - 20 g (5 łyżeczek)
- Bulion warzywny - 120 ml (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Ocet winny - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, salaterka, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dobrze umyj i w całość włóż do garnka. Ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski.
- Ocet winny wymieszaj z oliwą z oliwek i bulionem. Gotową marynatę wlej do ziemniaków i zostaw na 30 min. Po tym czasie odcedź je i przełóż do salaterki.
- Cebulę i ogórki kiszone obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do ziemniaków.
- Koperek drobno poszatkuj i posyp po sałatce. Do smaku dopraw solą i pieprzem.