Sałatka kalafiorowa
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Kalafior, ciecierzyca, papryka czerwona i ryż w tej sałatce to świetne połączenie smaków i tekstur. Dzięki oliwie z oliwek i tahini, danie zyskuje kremowy akcent, a sok z limonki dodaje odświeżającej kwasowości. Możesz ją śmiało podać jako główne danie albo dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 450 g
- Ciecierzyca konserwowa - 200 g
- Cebula - 100 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Papryka czerwona - 250 g
- Natka pietruszki - 40 g
- Ryż biały - 150 g
- Tahini (pasta sezamowa) - 50 g
- Sok z limonki - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kalafiora podziel na różyczki, a cebulę obierz i pokój w piórka. Ułóż warzywa na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i polej oliwą. Posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Warzywa piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
- Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości, a następnie ostudź. Przełóż do miski.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i połącz z ryżem.
- Paprykę i pietruszkę umyj i drobno pokrój, wrzuć do miski z ryżem.
- Upieczone warzywa przełóż do miski.
- Tahini połącz z sokiem z limonki, 3 łyżkami wody, solą, pieprzem i 2 łyżeczkami mielonego czosnku.
- Dobrze wymieszaj i polej sałatkę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny