Sałatka jarzynowa z porem
Opublikowano: 06.04.2022 r.
Ziemniaki, marchewka, jajka, por i majonez to kluczowi bohaterowie tej sałatki. Dzięki kombinacji tych składników, sałatka jarzynowa z porem zyskuje wyjątkowy smak i kremową konsystencję, które sprawiają, że jest niezastąpionym elementem na każdej imprezie czy rodzinnej kolacji.
Składniki dla 10 porcji:
- Por - 150 g
- Ziemniaki późne - 600 g (6 średnich sztuk)
- Pietruszka - 200 g (1 duża sztuka)
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Groszek zielony konserwowy - 200 g
- Ogórek kiszony - 200 g (3 średnie sztuki)
- Majonez - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 25 min – do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Warzywa po zostaw do wystygnięcia, następnie obierz je i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do wystygnięcia, a następnie obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę.
- Groszek odsącz z zalewy.
- Pora przepłucz pod bieżącą wodą i pokrój w pół plasterki.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki na sałatkę włóż do jednej miski, dodaj sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Sałatka jarzynowa z porem i majonezem stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Obecność majonezu sprawia, że sałatka jest dość kaloryczna. Aby zmniejszyć jej kaloryczność warto zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub majonezem typu light.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny