Sałatka jarzynowa Thermomix
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Marchewka, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone i majonez - te składniki to podstawa klasycznej sałatki jarzynowej w wersji Thermomixa. Dzięki Thermomixowi przygotowanie tej popularnej sałatki będzie szybkie i proste. Smaki warzyw, ogórków kiszonych oraz jajek połączone z kremowym majonezem tworzą prawdziwie domową kompozycję.
Składniki dla 13 porcji:
- Marchewka - 300 g
- Pietruszka - 100 g
- Seler korzeniowy - 100 g
- Ziemniaki średnie - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Jabłko - 180 g
- Ogórki kiszone - 300 g
- Groszek zielony konserwowy - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Majonez - 150 g
- Musztarda - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 13
Będziesz potrzebować:
- thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj marchewki, seler i pietruszkę. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 6 sekund / obroty 5. Przełóż do przystawki Varoma.
- Obierz i umyj ziemniaki. Umieść w naczyniu Thermomixie i rozdrobnij przez 9 sekund / obroty 4. Przełóż do przystawki Varoma.
- Wlej 500 ml wody. W koszyczku umieść jajka, a koszyczek w naczyniu Thermomixa. Ustaw przystawkę Varoma i gotuj całość przez 15 minut / temperatura Varoma / obroty 1.
- Warzywa z przystawki Varoma przełóż do miski. Jajka wyciągnij ostrożnie z koszyczka i zostaw do ostygnięcia.
- Umyj naczynie Thermomixa i dokładnie osusz.
- Jabłko przekrój na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Wraz z ogórkami kiszonymi umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.
- Jajka obierz i umieść w naczyniu Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 4. Przełóż do miski z warzywami.
- Odcedź kukurydzę i groszek i dodaj do warzyw.
- Dodaj majonez, musztardę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Gotowanie na parze określane jest jako bardzo dobra i najbardziej naturalna forma przygotowywania potraw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk