Sałatka jarzynowa
Opublikowano: 19.07.2021 r.
Ziemniaki, marchewka, jajka, groszek konserwowy i ogórki kiszone – to najważniejsze składniki klasycznej sałatki jarzynowej. Do tego jeszcze majonez dla kremowej konsystencji i odrobina musztardy dla smaku. Powstaje z tego kolorowa i pyszna mieszanka, która każdemu przypadnie do gustu, zarówno na święta, jak i na codzienne kolacje.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 225 g (3 szt)
- Jajko - 3 szt.
- Por - 70 g (0,5 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Jabłko - 90 g (0,5 szt)
- Ogórki kiszone - 180 g (3 szt)
- Groszek zielony konserwowy - 75 g (1 mini puszka)
- Majonez - 125 g (6 łyżek)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska, sitko, rondelek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę porządnie umyj, włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 30 minut do pełnej miękkości warzyw. Ostudź je i obierz.
- Jajka przełóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
- Groszek i ogórki odcedź z zalewy. Groszek wsyp do sałatki, a ogórki pokrój w drobną kostkę, następnie dołóż do pozostałych składników.
- Jabłko umyj i obierz. Pokrój je w kosteczkę i dodaj do miski z sałatką.
- Pora umyj, obierz z pierwszych liści i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki.
- Do warzyw dodaj majonez i musztardę.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ta sałatka ma dość wysoki indeks glikemiczny i zawiera sporo tłuszczów nasyconych. Nie będzie zbyt dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny