Sałatka jajeczna
Opublikowano: 16.10.2021 r.
Jajka, szczypiorek, ogórek kiszony - oto kluczowe składniki sałatki jajecznej, którą szybko przygotujesz na lekki posiłek. Wystarczy dodać majonez i musztardę, żeby uzyskać kremową konsystencję i wyrazisty smak. Praktyczne i smaczne połączenie, które zadowoli każdego fana prostych, domowych przekąsek.
Składniki dla 1 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Szczypiorek - 40 g (4 łyżki)
- Ogórek kiszony - 70 g (1 sztuka)
- Majonez - 10 g (1 łyżka)
- Musztarda - 7 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo.
- Schłodź zimną wodą, odstaw do wystudzenia, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Dodaj posiekany szczypiorek, ogórka pokrojonego w kostkę, przyprawy, majonez oraz musztardę.
- Dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność sałatki najlepiej wykorzystać majonez light lub zastąpić go jogurtem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk