Sałatka gyros z makaronem
Opublikowano: 15.03.2021 r.
Piersi kurczaka, makaron penne, kukurydza konserwowa i duża dawka majonezu – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić sałatkę gyros z makaronem. Soczyste kawałki kurczaka świetnie komponują się z makaronem, a kukurydza dodaje słodkości w każdym kęsie. Na koniec, odrobina szczypiorku daje fajny, świeży akcent.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 400 g
- Pomidor - 300 g (2 średnie pomidory)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki, do przesmażenie)
- Majonez - 150 g (6 łyżek)
- Szczypiorek - 10 g (Do posypania)
- Makaron penne - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gyros
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, salaterka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie gyros. Następnie przysmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Odstaw do wystudzenia.
- Pomidory pokrój w cienkie plasterki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Na spód średniej salaterki włóż połowę ugotowanego i ostudzonego makaronu. Następnie przykryj go połową przygotowanego kurczaka. Kolejną warstwę zrób z połowy puszki kukurydzy. Na tak przygotowane warstwy rozprowadź trzy łyżki majonezu. Następnie ułóż wszystkie pomidory. Rozłóż pozostałą część makaronu, a potem zrób warstwę z kurczaka. Na to dodaj resztę kukurydzy i posmaruj je trzema łyżkami majonezu. Górę posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.