Sałatka gyros warstwowa
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Kurczak, kapusta pekińska, ogórki konserwowe i jajka to główne składniki tej sałatki gyros warstwowej. To połączenie smaków daje niesamowity efekt – chrupiąca kapusta, soczysty kurczak i delikatne jajka, do tego kwaśne ogórki, a wszystko polane majonezem i ketchupem. Przepis, który idealnie sprawdzi się na każdą imprezę!
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Ogórki konserwowe - 200 g
- Cebula - 50 g
- Jajko - 4 szt.
- Majonez - 50 g
- Ketchup - 150 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Kapusta pekińska - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gyros
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
- Mięso pokrój w kostkę, zamarynuj w przyprawie gyros i podsmaż na rozgrzanej patelni teflonowej.
- Usmażone mięso odstaw do wystudzenia.
- Ogórki i obraną cebulę pokrój w kostkę i przełóż do osobnych miseczek.
- Kapustę pokrój w cienkie piórka.
- Gdy mięso przestygnie układaj w salaterce kolejno warstwy sałatki: mięso z piersi kurczaka, ogórki konserwowe, cebula, ugotowane jajka, majonez wymieszany z ketchupem, kukurydzę i na wierzch kapustę.