Sałatka gyros
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Piersi kurczaka, kapusta pekińska, cebula czerwona i ketchup to kluczowe składniki sałatki gyros. Mięciutki kurczak, chrupiąca kapusta i wyrazista cebula sprawiają, że sałatka jest naprawdę sycąca, a ketchup dodaje jej specyficznego, pikantnego smaku. To świetna propozycja na szybki i smaczny posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Groszek zielony konserwowy - 200 g
- Cebula czerwona - 70 g
- Kapusta pekińska - 400 g
- Ogórki konserwowe - 130 g
- Majonez - 50 g
- Ketchup - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gyros
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, salaterka, sitko
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj, odstaw na chwilę do lodówki i usmaż na rozgrzanej patelni.
- Kapustę pokrój w drobne piórka.
- Cebulę i ogórka kiszonego pokrój w kostkę (umieść je w osobnych miseczkach)
- Kukurydzę i groszek odcedź i umieść je w osobnych miseczkach.
- W salaterce układaj kolejno warstwy sałatki gyros: kapusta pekińska, groszek, kukurydza, ogórki, cebula, mięso z piersi kurczaka, majonez wymieszany z ketchupem.
- Warstwy powtarzaj do momentu skończenia się składników.