Sałatka grecka z sałatą lodową
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula, oliwki czarne i ser feta tworzą klasyczną sałatkę grecką, która jest prawdziwym hitem każdej imprezy. Chrupiace warzywa i słona feta doskonale się uzupełniają, a całość dopełnia wyrazista oliwa z oliwek. To proste połączenie składników sprawia, że sałatka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo orzeźwiająca.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Sałata lodowa - 200 g
- Pomidor - 300 g (2 małe sztuki)
- Ogórek - 150 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Oliwki czarne - 50 g
- Ser Feta - 200 g
- Przyprawy - sól, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- W kubeczku wymieszaj oliwę z przyprawami.
- sałatę opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój ją na mniejsze kawałki i włóż je do salaterki.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
- Ogórki obierz i pokrój w półplasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Warzywa dodaj do salaterki z sałatą.
- Do salaterki z warzywami dodaj czarne oliwki i delikatnie wymieszaj sałatkę.
- Warzywa posyp serem feta pokrojonym w drobną kostkę i polej oliwą z przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka grecka z sałatą lodową to doskonała propozycja na smaczny posiłek do pracy czy szybką przekąskę. Jest to doskonały sposób na włączenie do diety surowych warzyw oraz surowych tłuszczów roślinnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny