Prosta sałatka curry
Opublikowano: 07.11.2024 r.
Sałatka curry to doskonała opcja na prostą kolację. Sprawdzi się również na wszelkie imprezy. W dodatku do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Ryż biały - 120 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Papryka żółta - 140 g
- Ogórek - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Majonez - 50 g
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Szczypiorek - 15 g
- Marchewka - 45 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby był sypki i lekko ostudzony przed dodaniem do sałatki.
- Pokrój pierś z kurczaka na niewielkie kawałki, dopraw solą, pieprzem i odrobiną curry.
- Usmaż kurczaka na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy. Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor, a następnie odłóż je na talerz, aby ostygły.
- Czerwoną i żółtą paprykę pokrój w kostkę. Ogórek obierz i pokrój na małe kawałki. Kukurydzę odsącz z zalewy. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.
- Dodaj curry (1 łyżeczkę) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W dużej misce połącz wszystkie składniki: ryż, kurczaka, paprykę, marchew, ogórek i kukurydzę. Dodaj przygotowany sos i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Przed podaniem sałatkę można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych z majonezu, jeśli chcesz je ograniczyć, sięgnij po wersję light.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny