Sałatka colesław
Opublikowano: 16.04.2021 r.
Kapusta biała, marchewka i trochę majonezu to podstawa każdej porządnej sałatki colesław. Do tego dorzuć trochę jogurtu naturalnego 2% i małą cebulę, a otrzymasz super chrupiącą i kremową mieszankę. Genialna jako dodatek do obiadu lub na grilla z przyjaciółmi!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 500 g (pół główki)
- Marchewka - 300 g (3 średnie sztuki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Majonez - 75 g
- Jogurt naturalny 2% - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Warzywa umieść w jednej misce.
- Przygotuj sos: w kubeczku dokładnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Warzywa zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę najlepiej podawaj schłodzoną.