Sałatka cezar z kurczakiem
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Sałata rzymska, soczyste piersi z kurczaka i chrupiący chleb – te składniki to podstawa sałatki cezar z kurczakiem. Do tego dochodzą pomidory koktajlowe, parmezan, majonez, musztarda i oliwa z oliwek – i masz gotową pyszną sałatkę!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 duże piersi)
- Sałata rzymska - 390 g (1 duża główka)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 sztuk)
- Ser parmezan - 40 g (5 łyżek startego sera)
- Chleb - 105 g (3 duże kromki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posyp szczyptą pieprzu i soli i przełóż na nagrzaną patelnię grillową. Kurczaka przysmaż z każdej strony, tak by był rumiany. Następnie odstaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, pokrój w dużą kostkę i przełóż do dużej miski.
- Sałatę rzymską opłucz i porwij na małe kawałki. Dodaj ją do pokrojonej piersi z kurczaka.
- Chleb pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i poczekaj, aż grzanki będą rumiane. Poczekaj, aż wystygną i dodaj je do sałatki.
- Pomidorki umyj dokładnie i przekrój na pół. Dodaj do pozostałych składników sałatki.
- W małej miseczce zmieszaj majonez, musztardę, czosnek, a także szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
- Sałatkę posyp obficie tartym serem.