Sałatka cezar klasyczna
Opublikowano: 27.03.2021 r.
Sałata rzymska, pierś z kurczaka i parmezan – oto trio, które tworzy podstawę klasycznej sałatki cezar. Do tego chrupiące grzanki z chleba, a wszystko połączone majonezowym sosem dla uzyskania jedwabistej konsystencji. Prosto, smacznie i klasycznie, idealne na lekki lunch czy kolację. Zobacz jak łatwo to zrobić!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 duża pierś)
- Sałata rzymska - 200 g (pół dużej główki)
- Chleb - 105 g (3 kromki)
- Ser parmezan - 32 g (4 łyżki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Makaron bezjajeczny - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj oliwą, a potem posyp solą i pieprzem i grilluj na nagrzanej patelni. Gdy mięso będzie rumiane ostudź je i pokrój w dużą kostkę. Następnie przełóż na dużą miskę.
- Makaron ugotuj do miękkości z odrobiną soli. Następnie odcedź i połącz z mięsem.
- Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki, dodaj do miski z kurczakiem.
- Chleb pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gorącej patelni. Gdy grzanki będą rumiane dodaj do pozostałych składników sałatki.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, sól, pieprz z drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę, następnie wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie i posyp startym parmezanem.