Sałatka cezar
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Sałata rzymska, piersi kurczaka, parmezan i majonez – oto klucz do doskonałej sałatki cezar! Wystarczy dodać chrupiące grzanki z chleba i kilka pomidorków koktajlowych, by stworzyć klasyczne danie, które urzeknie smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 duże piersi)
- Sałata rzymska - 400 g (1 duża główka)
- Chleb - 105 g (3 kromki)
- Ser parmezan - 32 g (4 łyżki)
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 szt)
- Anchois - 25 g (0,5 słoika)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka
Przepis krok po kroku
- Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki , posyp solą i pieprzem, a następnie natrzyj oliwą. Mięso zgrilluj z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Gdy będzie gotowe ostudź i pokrój w dużą kostkę i przełóż mięso do dużej miski.
- Anchois odcedź z nadmiaru zalewy i pokrój w dużą kostkę, a następnie dołóż do kurczaka.
- Sałatę umyj i porozrywaj na mniejsze kawałki, dorzuć do reszty składników.
- Pomidory umyj i pokrój na pół, następnie wrzuć do miski z pozostałymi składnikami.
- Chleb pokrój na małe kawałki i podpiecz na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy będą rumiane dodaj je do pozostałych składników.
- Sałatkę posyp obficie startym parmezanem.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki, sól, pieprz i odrobinę oleju z anchois. Gotowym sosem polej sałatkę.