Sałatka brokułowa z jajkiem i kukurydzą
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Brokuły, jajka i kukurydza - to trio rządzi w tej sałatce! Idealne połączenie zielonych pączków brokułów, delikatnych jajek i słodkiej kukurydzy tworzy miks, który aż prosi się o spróbowanie. Całość dopełnia kremowy sos majonezowo-musztardowy oraz chrupiące nasiona słonecznika, które dodają sałatce fajnej tekstury.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 500 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 30 g
- Jajko - 3 szt.
- Majonez - 50 g
- Musztarda - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, duża miska, sitko, miseczka
Przepis krok po kroku
- Brokuła podziel na różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze.
- Odcedź, przelej zimną wodą i zostaw na chwilę by odciekła woda.
- Jajka ugotuj na twardo. Zostaw do ostygnięcia. Następnie obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Na suchej patelni zrumień nasiona słonecznika, aż zaczną wydzielać orzechowy zapach.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.
- W dużej misce umieść brokuła, jajka, kukurydza, nasiona słonecznika.
- Wierzch polej przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk