Sałatka brokułowa z jajkiem
Opublikowano: 28.08.2023 r.
Brokuły, jajka i pomidory koktajlowe to trio, które tworzy bazę naszej pysznej sałatki brokułowej z jajkiem. Dodajemy do tego lekki majonez i jogurt naturalny, które robią robotę jako świetny sos, a czosnek nadaje całości specyficznego posmaku. Ta sałatka to szybki i zdrowy przepis na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Brokuły - 400 g (podzielone na różyczki)
- Jajko - 4 szt.
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Majonez light - 15 g
- Jogurt naturalny 2% - 45 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku, miseczka
Przepis krok po kroku
- Różyczki brokuła umyj pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę stołową soli oraz dodaj różyczki brokuła. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na średniej mocy palnika do miękkości brokuła (około 8 – 9 minut).
- Do drugiego garnka wlej wodę, włóż jajka i gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie jajka wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i obierz ze skorupek.
- Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
- W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli.
- W misce ułóż ugotowane różyczki brokuła, jajka na twardo pokrojone na ćwiartki oraz pomidorki koktajlowe.
- Całość polej sosem czosnkowym.
Komentarz dietetyka
Sałatka brokułowa z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Brokuły wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny