Sałatka big mac z wołowiną

Opublikowano: 04.01.2024 r.
Mięso mielone wołowe, ser żółty, sałata lodowa i ogórek kiszony – to właśnie te składniki sprawiają, że sałatka big mac z wołowiną to prawdziwy hit. Idealna na szybki lunch lub lekką kolację, łączy w sobie intensywność przyprawionego mięsa z chrupiącą sałatą i kremowym sosem z majonezem light, jogurtem naturalnym i musztardą.
Składniki dla 12 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Śmietana 12% - 150 g
- Majonez light - 70 g
- Musztarda - 50 g
- Keczup - 70 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Bułka pszenna - 300 g (hamburgerowa, 4 sztuki)
- Masło - 50 g
- Ser żółty - 200 g
- Sałata lodowa - 300 g
- Pomidor - 200 g
- Ogórek kiszony - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Na oleju smaż przez około 10 minut mięso mielone z dodatkiem łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypty papryki ostrej, łyżeczki papryki słodkiej, szczypty kurkumy oraz łyżeczki czosnku granulowanego i 1/2 łyżeczki majeranku.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Jogurt, śmietanę, majonez, ketchup i musztardę dokładnie wymieszaj z dodatkiem cebuli, soli, pieprzu oraz czosnku granulowanego (do smaku).
- Ser zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Pokrój sałatę w paski, ogórki oraz pomidora w ćwiartki.
- Dolne części bułki pokrój w większą kostkę i usmaż na maśle - powinny być złote i chrupiące.
- Górne części bułek podsmaż na suchej patelni na złoty kolor (od strony przecięcia) i pokrój w dużą kostkę.
- Układaj warstwy składników: połowa grzanek, połowa mięsa, połowa sera, 1/3 sosu, połowa sałaty, połowa pomidora i połowa ogórka. Powtórz warstwy.
- Wierzch polej resztą sosu i wyłóż górne części bułki.
- Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Mięso wołowe nie powinno być spożywane w nadmiarze. Zawiera ono kwasy nasycone, które w zbyt dużej ilości powodują problemy dotyczące między innymi układu krążenia (może być przyczyną powstawania m.in. miażdżycy).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości