Sałatka big mac
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Smażone piersi kurczaka, chrupiące kawałki sałaty lodowej i soczyste pomidory – to tylko niektóre z najważniejszych składników sałatki Big Mac. Do tego świeża cebula czerwona i ser gouda, a wszystko to podkreślone delikatnym sosem z majonezu, śmietany, musztardy i ketchupu. Idealna sałatka dla fanów klasycznych smaków fast food w zdrowszej wersji.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Bułka pszenna - 150 g (hamburgerowa 2 sztuki)
- Sałata lodowa - 300 g
- Pomidor - 150 g
- Ser gouda - 150 g
- Ogórki konserwowe - 150 g
- Cebula czerwona - 80 g
- Majonez light - 100 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Musztarda - 50 g
- Ketchup - 50 g
- Masło - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- tarka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Zrób sos: posiekaj bardzo drobno cebulę oraz ząbek czosnku. Wymieszaj ze śmietaną, majonezem, ketchupem i musztardą. Dodaj sól do smaku. Odstaw do schłodzenia.
- Kurczaka pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z olejem oraz przyprawami do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie). Można odstawić na godzinę w celu przegryzienia smaków.
- Usmaż kurczaka na złoty kolor.
- Pokrój sałatę, pomidory i ogórki.
- Bułki przekrój na pół wzdłuż. Dolną część pokrój w niedużą kostkę. Górną pozostaw na później.
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż grzanki z pokrojonej dolnej bułki (mają być złociste i chrupiące).
- Zetrzyj ser na małych oczkach tarki.
- Do przezroczystej miski na sałatkę warstwową wyłóż kolejno: połowę grzanek, połowę mięsa, połowę sera, 1/3 sosu, połowę pomidora, połowę ogórka, połowę sałaty. Powtórz warstwy. Na końcu wyłóż resztę sosu.
- Górne części bułki usmaż na suchej patelni (najlepiej po grzankach) do złotego koloru. Pokrój w paski lub dużą kostkę. Wyłóż na wierzch.
- Odstaw sałatkę na minimum godzinę do lodówki.
Komentarz dietetyka
Ta sałatka jest pełnowartościowa. Zawiera białko, tłuszcz i węglowodany. Dodatek majonezu i sera żółtego zwiększa ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (nadmiar przyczynia się do powodowania problemów m.in. z sercem).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości