Sałatka bezglutenowa
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Komosa ryżowa, pierś z kurczaka, papryka żółta i pomidory koktajlowe – to kluczowe składniki w tej pysznej bezglutenowej sałatce. Dodaj do tego świeżego ogórka gruntowego oraz odrobinę oleju rzepakowego i lnianego, a otrzymasz zdrowy i sycący posiłek. Idealny na lekki obiad lub szybką kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Komosa ryżowa (Quinoa) - 45 g (1/4 szklanki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Papryka żółta - 55 g (1/4 sztuki)
- Pomidory koktajlowe - 50 g
- Ogórek - 35 g (ogórek gruntowy)
- Olej rzepakowy - 12 ml (łyżka)
- Olej lniany - 24 ml (dwie łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma, skórka z cytryny, mięta świeża
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia grillowa, miska
Przepis krok po kroku
- Wypłucz komosę na sitku. Przełóż do garnka i zalej wodą w stosunku 1:2. Białą komosę gotuj 15 minut, czerwoną 20 minut, a czarną 25 minut. Dodaj większą szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
- Pierś z kurczaka polej olejem rzepakowym oraz dopraw szczyptą soli, pieprzu, cząbru, papryki słodkiej, kurkumy i dodaj 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny.
- Pierś z kurczaka przełóż na mocno rozgrzaną patelnię i smaż po 3-5 minut z każdej strony w zależności od jej grubości. Pozostaw do ostygnięcia.
- Komosę przełóż do miski.
- Pomidorki umyj i osusz, pokrój w połówki i dodaj do komosy.
- Odetnij końcówki ogórka, jeśli ma delikatną skórkę umyj go dokładnie i pokrój w plasterki lub półplasterki. Jeśli skórka jest gruba, obierz go i pokrój. Przełóż ogórka do miski.
- Paprykę dokładnie umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne, wszystkie białe błony i pokrój w paski lub kostkę. Dodaj do komosy i pozostałych warzyw.
- Do sałatki dodaj szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, olej lniany oraz parę listków mięty.
- Pierś z kurczaka pokrój w plasterki i połóż na sałatce.
Komentarz dietetyka
Sałatka bezglutenowa z kurczakiem, na bazie z komosy ryżowej oraz warzywami jest to pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Polecam go nie tylko osobom będącym na diecie bezglutenowej. Dzięki zawartości komosy i piersi z kurczaka danie bogate jest w białko, dodatek oleju lnianego tłoczonego na zimno wzbogaca danie o kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, a sama komosa jest źródłem węglowodanów i błonnika.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki