Sałatka bawarska

Opublikowano: 25.05.2022 r.
Mortadela, ogórki konserwowe, cebula i ser gouda — to główne składniki sałatki bawarskiej, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Dodaj do tego koperek ogrodowy dla świeżości i majonez, aby wszystko idealnie się połączyło, tworząc pyszną, kremową konsystencję.
Składniki dla 6 porcji:
- Mortadela - 300 g
- Ogórki konserwowe - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Majonez - 150 g
- Ser gouda - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, suszone pomidory z chilli, miód, musztarda rosyjska
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posikaj w bardzo drobną kostkę.
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Posiekaj wędlinę w paski.
- W misce wymieszaj majonez, musztardę, miód, sól, suszone pomidory z chilli, pieprz oraz posiekany koper.
- Zetrzyj ser na tarce.
- Umieść wszystkie składniki w misce i wymieszaj.
- Sałatkę podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Sałatka bawarska jest bardzo dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ona także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny