Sałata z zielonych pomidorów na zimę
Opublikowano: 30.05.2022 r.
Zielone pomidory, cebula i ocet spirytusowy to trio, które robi całą robotę w sałacie z zielonych pomidorów na zimę. Dodaj do tego cukier i sól, a całość skrop olejem rzepakowym. Prosty przepis, który pozwoli ci cieszyć się smakiem lata nawet w najzimniejsze dni.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidory zielone - 1000 g
- Cebula - 250 g (3 sztuki)
- Sól - 20 g (1 łyżka)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 40 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki, miska
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj i wytnij z nich szypułkę.
- Następnie pokrój je na plastry grubości 3-5 mm. Włóż pomidory do miski, dosyp do nich łyżkę soli i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i zostaw pomidory na 12-18 godzin.
- Następnego dnia cebule obierz i pokrój w piórka. Przełóż cebulę na sicie i przelej wrzątkiem.
- Z pomidorów odlej sok. Do pomidorów dodaj cebulę i wymieszaj.
- Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika wsyp 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, dodaj 3 ziarna pieprzu, ziarno ziela angielskiego i pół liścia laurowego.
- Do słoików włóż sałatkę z pomidorów i cebuli, starając się nie uszkodzić plastrów pomidora. Ułóż sałatkę dość ciasno.
- Do garnka wlej 2 szklanki wody, ocet, dodaj cukier i olej. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści.
- Wciąż wrzącą zalewę wlej do słoików z sałatką. Zakręć dokładnie.
- W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie słoiki mocniej dokręć.
- Odstaw do góry nogami do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Solanina zawarta w zielonych pomidorach jest niebezpieczna dla zdrowia. Jednak obróbka cieplna znacznie zmniejsza jej ilość w warzywach.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk