Sałata z mozzarellą
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Sałata, mozzarella, pomidory koktajlowe i czerwona cebula – to podstawowe składniki naszej lekkiej i orzeźwiającej sałatki. Wszystko łączymy z odrobiną oliwy z oliwek, otrzymując prostą, ale smaczną potrawę. Idealna jako przystawka lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Sałata - 150 g
- Ser Mozzarella - 125 g (pół opakowania)
- Pomidory koktajlowe - 200 g (10 szt)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Sałatę opłucz i porozrywaj na mniejsze kawałki. Wrzuć liście do miski.
- Mozzarellę pokrój w plasterki lub użyj mini kulek. Wrzuć ją do miski z sałatą.
- Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do sałaty.
- Cebulę pokrój w piórka i połącz z resztą składników.
- W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem i ziołami.
- Gotowym sosem polej sałatę i dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowy dodatek, który dostarcza sporo witamin i składników prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny