Sajgonki

Opublikowano: 23.07.2021 r.
Papier ryżowy, makaron ryżowy, mięso mielone wieprzowo-wołowe i odrobina sosu sojowego – to główne składniki naszych sajgonek. Dodaj do tego chrupiącą marchewkę, kolorową paprykę i grzyby mun, a otrzymasz prawdziwą eksplozję smaków i aromatów na talerzu. Idealne na szybki obiad lub przekąskę, kiedy masz ochotę na coś azjatyckiego.
Składniki dla 4 porcji:
- Papier ryżowy - 150 g (około 30 sztuk arkuszy)
- Makaron ryżowy - 150 g
- Marchewka - 70 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 220 g (1 średnia sztuka)
- Grzyby mun suszone - 20 g (2 garści)
- Pędy bambusa - 30 g (2 łyżki)
- Imbir korzeń - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 200 g
- Kapusta pekińska - 150 g (3 liście)
- Papryczka chili czerwona świeża - 10 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Sos sojowy - 12 ml (1 łyżka)
- Sos rybny - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet ryżowy, kurkuma
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska, głęboki talerz, łyżka
Przepis krok po kroku
- Do miski włóż makaron ryżowy i grzybki mun a następnie zalej wrzącą wodą. Przykryj i pozostaw na 10 minut. Makaron z grzybami odcedź na sitku i pozostaw do wystudzenia.
- Obierz marchew i zetrzyj na grubych oczkach do miski. Zetrzyj również imbir i czosnek na małych oczkach.
- Drobno pokrój cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz kapustę pekińską. Przełóż do miski.
- Makaron z grzybkami oraz pędy bambusa pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj mięso, jajko, po 1 łyżce sosu sojowego, sosu rybnego i octu ryżowego.
- Do miski dodaj jajko, 1 niepełną łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i sporą szczyptę kurkumy.
- Farsz dokładnie wymieszaj.
- Do głębokiego talerza wlej wodę.
- Namocz szybko 1 płat papieru ryżowego, przełóż na blat lub deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aby zmiękł.
- Na płat papieru połóż 1 do 1,5 łyżki farszu w zależności od wielkości papieru i dokładnie zwiń.
- Zwinięte sajgonki pozostaw na 10 minut aby papier lekko wysechł.
- Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu aż będą złote.
- Przełóż na kratkę od piekarnika, połóż pod nią ręczniki papierowe aby chłonęły tłuszcz.