Chrupiące sajgonki z piekarnika
Opublikowano: 15.11.2024 r.
Sajgonki z piekarnika to świetna opcja na smaczną, szybka i pyszną kolację, która sprawi, że pokochasz kuchnię azjatycką. Sajgonki są proste i niezwykle chrupiące.
Składniki dla 4 porcji:
- Papier ryżowy - 162 g
- Marchewka - 90 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 100 g
- Fasola mung kiełki - 20 g
- Makaron ryżowy - 50 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Imbir mielony - 2 g
- Czosnek - 5 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Sos rybny - 10 ml
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Tofu zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw do zmięknięcia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę, lekko posól, smaż mieszając, aż zacznie się szklić. Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż chwilę. Dodaj tofu i smaż przez 5-6 minut.
- Paprykę pokrój w naprawdę cienkie paseczki i dodaj na patelnię, podsmaż 7 minut.
- Wlej sos sojowy, rybny i wymieszaj, smaż kilka chwil na dużym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje.
- Przełóż do miski, dodaj makaron, marchewkę oraz kiełki. Dopraw pieprzem. Wymieszaj, odstaw do przestygnięcia na kilka minut.
- Dodaj jajko i dobrze wymieszaj.
- Arkusze papieru ryżowego mocz pojedynczo w wodzie. Następnie bardzo delikatnie przełóż na talerz lub deskę, dodaj nadzienie i zawiń w rulon - najpierw dłuższe brzegi złóż do środka, a następnie zroluj całość.
- Sajgonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 10-12 minut w 220 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo warzyw i jest zdrowa. Połącz ją z sałatką i otrzymasz zbilansowany posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny