Sajgonki z mięsem mielonym
Opublikowano: 22.10.2023 r.
Papier ryżowy, olej rzepakowy, mieszanka warzyw chińskich, mielone mięso wieprzowe i jajko – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne sajgonki z mięsem mielonym. W skrócie: fajna przekąska, która łączy azjatyckie smaki z klasycznym mięsem wieprzowym. Idealna na imprezę albo szybki obiad z nutką egzotyki.
Składniki dla 20 porcji:
- Papier ryżowy - 108 g (12 arkuszy)
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) - 250 g
- Mięso mielone wieprzowe - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, curry, imbir mielony
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mieszankę chińską (smaż ją przez około 15 minut, aż zmięknie).
- Następnie dodaj mięso mielone, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki imbiru. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso zetnie się.
- Pod koniec smażenia do farszu wybij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- W garnku zagotuj wodę i zanurz w niej każdy płat papieru ryżowego na kilka sekund. Następnie ułóż je na desce, aby wyschły.
- Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po 2 łyżki farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj rulon.
- Sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym pozostałym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone sajgonki odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Sajgonki podawaj z ulubionymi sosami, np. z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarz dietetyka
Sajgonki z mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sajgonki smażone są na głębokim oleju, dlatego nie są wskazane dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny