Rzeszowiak
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Jajka, masło, kakao - to podstawa rzeszowiaka! Dodajmy do tego mąkę pszenną, mleko i żółtka, a mamy przepis na pyszne ciasto warstwowe, które zaskoczy każdego. Dopełnieniem jest masa makowa i kawa, które nadają niepowtarzalny smak, idealny na specjalne okazje. Prosty, a zarazem wyjątkowy przepis!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Mleko 2% - 700 ml
- Masło - 250 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka krupczatka - 50 g
- Masa makowa - 250 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 75 ml
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.
- W miseczce zmieszaj żółtka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka.
- Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
- Ubij mikserem masło na pianę.
- Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.
- Upieczone ciasto przekrój na pół. Oba blaty nasącz naparem kawowym, a następnie posmaruj je masą makową.
- Przełóż ciasto masą budyniową.
- Odstaw do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
To słodka opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gości w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny