Ryż ze śliwkami

Opublikowano: 05.08.2025 r.
Śliwki, biały ryż i odrobina oleju kokosowego - oto trio, które zamieni zwykłe popołudnie w kulinarną przygodę. Ryż ze śliwkami to prosty deser, który łączy delikatną słodycz owoców z przyjemnie kleistym ryżem. Dodatek budyniu daje całości kremową konsystencję, podbijając smak i zapewniając rozpływające się w ustach doznania.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Śliwki - 450 g
- Olej kokosowy - 10 ml
- Przyprawy - cynamon, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem ekstraktu waniliowego do miękkości.
- W jednej szklance wody rozmieszaj proszek budyniowy.
- Zagotuj w rondelku kolejną szklankę wody i dodaj rozmieszany budyń.
- Całość gotuj przez 3 minuty, następnie połącz z ryżem.
- Śliwki umyj, pozbaw pestek i przekrój na ćwiartki.
- Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i wyłóż ryż.
- Na wierzch połóż śliwki, posyp szczyptą cynamonu i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa sprawdzi się świetnie na diecie redukcyjnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny