Ryż zapiekany z warzywami

Opublikowano: 10.05.2025 r.
Ryż biały, marchewka, papryka czerwona, cebula, groszek mrożony, śmietana 18%, ser żółty – to tylko niektóre składniki, które tworzą fantastyczną zapiekankę z ryżu i warzyw. Dodajemy do tego olej rzepakowy, czosnek, jajko i śmietankę kremową, a całość ląduje w piekarniku, by zapiec się na pysznie rumiany wierzch.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 250 g
- Marchewka - 90 g
- Papryka czerwona - 170 g
- Cebula - 100 g
- Groszek zielony mrożony - 200 g
- Śmietana 18% - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Ser żółty - 70 g
- Czosnek - 15 g
- Jajko - 1 szt.
- Śmietanka kremowa 36% - 120 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj na sypko z łyżką oleju. Cebulę, paprykę, marchewkę oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
- Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pozostałe warzywa, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Duś do miękkości.
- Pod koniec duszenia dodaj ryż, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Jajko połącz ze śmietaną, śmietaną kremówką, serem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Piecz przez 25 min w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny