Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną

Opublikowano: 28.05.2025 r.
Ryż biały, jabłka i śmietana – to trio, które sprawi, że zapomnisz o nudnych deserach. Ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną jest prosty w przygotowaniu, a jego smak przeniesie Cię w klimaty domowej, pachnącej kuchni. Delikatne, słodkie jabłka połączone z kremową śmietaną tworzą idealne połączenie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Jabłko - 400 g
- Śmietana 12% - 200 g
- Przyprawy - cynamon, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, nie dodawaj soli. Odcedź i wystudź.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Na dno wyłóż ryż, posyp cynamonem, następie dodaj starte jabłka. Posyp cukrem. Następnie nałóż śmietanę i ponownie posyp cynamonem i cukrem.
- Zapiekaj przez ok. 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny