Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Ryż biały, soczyste jabłka, budyń w proszku i odrobina oleju kokosowego tworzą bazę dla tego pysznego deseru. Połączenie słodkich owoców, kremowego budyniu i delikatnego ryżu czyni zapiekany ryż z jabłkami bez mleka doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów na bazie nabiału.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Jabłko - 540 g (3 szt)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Olej kokosowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, aromat waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, rondelek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie z dodatkiem ekstraktu waniliowego do miękkości.
- W jednej szklance wody rozmieszaj proszek budyniowy.
- Zagotuj w rondelku kolejną szklankę wody i dodaj rozmieszany budyń.
- Całość gotuj przez 3 minuty, następnie połącz z ryżem.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj do nich cukier waniliowy i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i wyłóż ryż.
- Na wierzch połóż jabłka i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarz dietetyka
To danie, które świetnie sprawdzi się w diecie lekkostrawnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny