Ryż zapiekany z jabłkami

Opublikowano: 07.06.2021 r.
Ryż biały, soczyste jabłko, jogurt naturalny i garść słodkich rodzynek - to główne składniki ryżu zapiekanego z jabłkami. Ten prosty i smakowity przepis łączy w sobie delikatność ryżu, kwaskowość jabłka oraz kremową konsystencję jogurtu, dodatkowo wzbogaconą rodzynkami, które dodają całości przyjemnej słodyczy.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Jabłko - 170 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny - 150 ml (1 opakowanie)
- Rodzynki - 30 g (garść)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Jabłko zetrzyj na tarce.
- Jabłko wyłóż na patelnię, dodaj cynamon, rodzynki i podsmażaj na średnim ogniu, aż lekko zmiękknie.
- Ugotowany ryż wyłóż do naczynia żaroodpornego, przykryj jabłkami, dodaj cynamon.
- Przykryj folią aluminiową i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Podawaj z jogurtem.
Komentarz dietetyka
Biały ryż ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych ilościach posiłek nie będzie wskazany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk