Ryż z warzywami po chińsku

Opublikowano: 13.10.2021 r.
Ryż biały, mrożone warzywa na patelnię, cebula i bulion warzywny – to podstawowe składniki ryżu z warzywami po chińsku. Dodatek mrożonego zielonego groszku i oleju rzepakowego sprawia, że danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także pełne smaku i świetnie nadaje się na smaczny obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 300 g
- Cebula - 150 g (2 małe sztuki)
- Mrożone warzywa na patelnię - 250 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Groszek zielony mrożony - 150 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, szczypiorek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Do cebuli dodaj ryż i zalej bulionem, dopraw solą, pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
- Do ryżu dodaj rozmrożone warzywa po chińsku oraz groszek zielony.
- Dopraw startym imbirem oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Ryż z warzywami po chińsku to danie pełne witamin i składników mineralnych. Zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz aby danie miało więcej węglowodanów złożonych zamień ryż biały na brązowy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny