Ryż z warzywami
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Ryż biały, czerwona papryka, cebula, piersi kurczaka i brokuły to główne składniki naszego dania z ryżem i warzywami. Wszystko razem tworzy pyszną mieszankę smaków, która jest prosta do przygotowania i idealna na szybki obiad. Wystarczy kilka podstawowych kroków, żeby cieszyć się tym kolorowym i sycącym posiłkiem.
Składniki dla 3 porcji:
- Ryż biały - 150 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Fasolka szparagowa mrożona - 110 g (lub groszek cukrowy)
- Cebula czerwona - 105 g (1 sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Brokuły - 150 g
- Marchewka - 80 g (1 marchewka)
- Kukurydza konserwowa - 60 g (4 łyżki)
- Jajko - 3 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1,5 łyżki)
- Bulion drobiowy - 60 g (0,25 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż z warzywami.
- Marchewkę pokrój w plasterki, a brokuła w małe różyczki.
- Dodaj resztę warzyw na patelnię i dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz bulion.
- Gotuj warzywa razem z mięsem, pod przykryciem, na wolnym ogniu, około15 minut.
- Jajka wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.
- Na mniejszej patelni rozgrzej 0,5 łyżki oliwy i smaż cienkie omlety z jajek.
- Omlety pokrój w paski.
- Ryż odcedź.
- Odkryj patelnie z warzywami i odparuj odrobinę bulion.
- Następnie dodaj ugotowany ryż i paski jajek i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Ryż z warzywami to bezglutenowe danie. Możesz obniżyć jego indeks glikemiczny zamieniając biały ryż na ryż brązowy lub basmati.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny