Ryż z truskawkami
Opublikowano: 14.05.2022 r.
Ryż biały, mleko i soczyste truskawki to kluczowe składniki tego prostego, ale niezwykle smacznego przepisu na ryż z truskawkami. Wszystko to dopełnione jest łagodnym jogurtem naturalnym. To połączenie sprawia, że danie jest lekkie i orzeźwiające, idealne na letnie popołudnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 50 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Truskawki - 300 g
- Jogurt naturalny 2% - 180 g (1 małe opakowanie)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Mleko ugotuj w drugim garnku.
- Gotowy ryż odcedź na sicie i wsyp do gotującego się mleka.
- Mleko z ryżem wyłącz od razu po wymieszaniu składników.
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.
- Następnie truskawki włóż do miseczki i rozumieć je widelcem z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- Ryż z mlekiem przełóż do miseczek i polej go przygotowanymi truskawkami.
Komentarz dietetyka
Ryż z truskawkami to doskonała propozycja na smaczny śniadanie lub szybką przekąskę, którą możesz podać dla dzieci. Dodatek truskawek sprawi, że danie będzie stanowiło doskonały źródło witaminy C. Natomiast dodatek mleka i jogurtu wzbogaci danie o białko zwierzęce.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny