Ryż z pieczarkami

Opublikowano: 31.03.2023 r.
Ryż biały, pieczarki i cebula – te trzy składniki tworzą proste, ale smaczne danie, które przyrządzisz w mig. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego i już masz podstawy do pysznego obiadu.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Pieczarki - 100 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki oczyść i pokrój w niedużą kostkę.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pieczarki, aż wyparuje z nich woda.
- Następnie dodaj cebulą i smaż razem, aż cebula zrobi się miękka.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ryż przełóż do miski. Dodaj zawartość patelni i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Pieczarki to świetne źródło witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk