Ryż z kurkumą
Opublikowano: 27.06.2021 r.
Ryż biały, kurkuma, mleko kokosowe, cebula, czosnek – to klucz do genialnego ryżu z kurkumą. Aromatyczne przyprawy dodają mu niesamowitej głębi smaku, a mleko kokosowe sprawia, że jest cudownie kremowy. Idealny dodatek do mięs, ryb lub jako samodzielne, roślinne danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Zagotuj 600 ml wody z 2 łyżeczkami kurkumy i 0,5 łyżeczki pieprzu i soli.
- Do gotującej się wody wsyp ryż i gotuj, na wolnym ogniu około 15 minut.
- Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Komentarz dietetyka
Biały ryż jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego najlepiej go zamienić na ryż basmati, brązowy lub dziki.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny