Ryż z jajkiem
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Ryż biały, cebula, czosnek, imbir i jajko – oto najważniejsze składniki tego smacznego dania. W kilka chwil zrobisz prosty i sycący posiłek, który idealnie nadaje się na szybki obiad lub kolację. Kilka podstawowych składników tworzy niebanalne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu.
Składniki dla 1 porcji:
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g (kawałek)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma, papryczka chilli świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie i dobrze odcedź.
- Na patelni mocno rozgrzej olej rzepakowy.
- Na patelnię dodaj drobno pokrojony czosnek, imbir i cebulę.
- Następnie dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj kurkumę i ostrą paprykę po czym wbij jajko i całość mocno wymieszaj.
- Gdy jajko całkowicie się zetnie i zaniknie, przełóż danie na talerz.
- Podawaj z natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Danie jest przyrządzane na dużej ilości tłuszczu, dlatego nie powinniśmy po nie sięgać codziennie. Będzie to idealna propozycja na obiad z przyjaciółmi, raz na jakiś czas.
~ Oliwia Gawron, dietetyk