Ryż z jabłkiem z cynamonem

Ryż biały, soczyste jabłka i odrobina cynamonu to trio, które tworzy pyszny, prosty deser. Wystarczy dodać trochę masła roślinnego i jogurtu naturalnego, żeby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Do tego miód dla odrobiny słodyczy i voila, masz ryż z jabłkami, który smakuje jak ciepłe wspomnienie z dzieciństwa!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Jabłko - 300 g (2 małe sztuki)
- Masło roślinne - 25 g
- Jogurt naturalny 2% - 250 g
- Miód - 25 g
- Przyprawy - cynamon
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
- Do garnka włóż masło oraz pokrojone jabłka. Gotuj je na średnim ogniu bez przykrycia. Jabłka mieszaj od czasu do czasu.
- Do jabłek dodaj miód i cynamon. Następnie składniki wymieszaj i zdejmij ganek z ognia.
- Do miski włóż porcję ryżu, polej ją jogurtem i na wierzchu ułóż duszone jabłka. Całość możesz posypać cynamonem.
- Ryż podawaj na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Ryż z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na smaczny deser. abłka są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich również spore ilości błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego. Dodatkowo błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na odporność organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny