Ryż z jabłkami
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Ryż biały, soczyste jabłka i odrobina oliwy z oliwek – to proste składniki, które tworzą ten klasyczny i pyszny deser. Delikatny, gotowany ryż mieszający się z miękkimi, pieczonymi jabłkami to kombinacja smaków, która zachwyca swoją prostotą i wygodą przygotowania.
Składniki dla 3 porcji:
- Ryż biały - 200 g
- Jabłko - 950 g (4 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ryżu, na to kawałki jabłka, cynamon, ryż i ponownie warstwa jabłek z cynamonem.
- Piecz pod przykryciem w 180 C przez około 15 minut.
- Po wyłączeniu piekarnika zostaw ryż z jabłkami na dodatkowe 15 minut w ciepłym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Ryż z jabłkami mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej oraz wegańskiej
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny