Ryż smażony z warzywami
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Ryż basmati, sos sojowy, jajka, mrożony groszek i czerwona papryka tworzą pyszną bazę dla tego przepisu na ryż smażony z warzywami. A do tego trochę cebuli, czosnku i marchewki, które dodają aromatu i koloru. To proste i szybkie danie, które możesz przygotować, gdy masz ochotę na coś ciepłego i sycącego.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż basmati - 200 g (2 woreczki)
- Sos sojowy - 36 ml (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Jajko - 2 szt.
- Groszek zielony mrożony - 30 g (2 łyżki)
- Papryka czerwona - 55 g (0,25 sztuki)
- Marchewka - 70 g (1 średnia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, drewniana łyżka, wok
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i pokrój w słupki. Paprykę pokrój w kostkę.
- Ryż ugotuj na sypko według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 2 minuty czosnek oraz cebulę. Dodaj jajka i zetnij je na patelni.
- Na patelnię dodaj warzywa i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj ryż, sos sojowy i całość podsmażaj przez 8 minut na patelni.
- Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Komentarz dietetyka
Ryż smażony z warzywami to fajna i szybka propozycja na obiad lub kolację. Z dodatkiem kurczaka, wołowiny, krewetek czy tofu będzie stanowił pełnowartościowy i zdrowy posiłek.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki