Ryż smażony z kurczakiem
Opublikowano: 30.10.2022 r.
Papryka czerwona, piersi kurczaka, ryż jaśminowy i fasolka szparagowa – oto gwiazdy tego dania! Prosty przepis na ryż smażony z kurczakiem, który łączy w sobie soczyste kawałki piersi z kolorową mieszanką warzyw. Idealny na szybki i sycący obiad, który kusi smakiem i prostotą przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż jaśminowy - 200 g (2 opakowania)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Fasolka szparagowa mrożona - 450 g (1 opakowanie)
- Kukurydza konserwowa - 120 g (8 łyżek)
- Fasola czerwona - 120 g (8 łyżek)
- Papryka czerwona - 400 g (2 sztuki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula - 120 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, natka pietruszki świeża, curry, chilli, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka przypraw curry, chili, kminem rzymskim. Pokrój w kostkę.
- Kurczaka podsmaż na rozgrzanym oleju w woku.
- Dodaj do woka wszystkie warzywa (cebulę, paprykę i fasolę szparagową wcześniej pokrój).
- Warzywa smaż z kurczakiem przez 8 minut.
- Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
- Warzywa z kurczakiem przełóż do osobnego naczynia.
- W woku, w którym smażymy się warzywa z kurczakiem, podsmaż ugotowany ryż — dopraw go curry.
- Całość przełóż na talerz.
Komentarz dietetyka
Pyszny i zdrowy ryż jaśminowy z kurczakiem. Danie jest idealne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk