Ryż smażony z jajkiem
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Ryż biały, jajko, cebula, papryka czerwona, marchewka i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tego prostego, a zarazem pysznego dania. Smażony ryż z jajkiem łączy w sobie różnorodne tekstury i smaki, tworząc apetyczny posiłek, który można przyrządzić w krótkim czasie. Sprawdź, jakie to proste i smaczne!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Szczypiorek - 45 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Marchewka - 90 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodaj do niej posiekany czosnek.
- Marchewkę obierz. Razem z papryką pokrój ją w kostkę. Dodaj na patelnię i podsmaż 10 minut.
- Do warzyw dodaj ryż, cały czas smażąc.
- Jajko wbij do miseczki, przypraw solą i pieprzem, dodaj do niego posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
- Jajko wylej na patelnię i cały czas mieszaj, aż jajko się zetnie.
- Przypraw solą, pieprzem, szczyptą imbiru, łyżeczką kolendry i połową łyżeczki ostrej papryki.
- Zamieszaj i podawaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna białka i warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny