Ryż smażony z curry
Opublikowano: 12.01.2023 r.
Ryż basmati, masło i cebula to kluczowe składniki ryżu smażonego z curry, który przeniesie cię w kulinarną podróż do Azji. Delikatne ziarna ryżu basmati, podsmażone na maśle z dodatkiem aromatycznej cebuli, tworzą bazę tego prostego, ale niezwykle smacznego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż basmati - 200 g (2 woreczki)
- Masło - 50 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Na maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę z 1/2 łyżeczki soli.
- Odcedź ugotowany ryż.
- Ryż dodaj na patelnię wraz z łyżką curry.
- Całość smaż na dużym ogniu maksymalnie 2 minuty (do zarumienienia). Nie smaż długo, bo ryż będzie twardy.
Komentarz dietetyka
Ryż jest zbożem bezglutenowym. Będzie dobrym dodatkiem do dań w diecie bez glutenu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości