Ryż po turecku
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Ryż biały, marchewka, cebula, granat, bulion warzywny i migdały – to główne składniki, które stworzą wyjątkowy smak ryżu po turecku. Połączenie delikatnie słodkiej marchewki z kwaśnym granatem i chrupiącymi migdałami, doprawione aromatycznym bulionem, daje niesamowicie oryginalny i pyszny efekt. Idealny balans smaków!
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 300 g (3 woreczki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Granat - 85 g (5 łyżek)
- Rodzynki - 100 g (3/4 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Migdały - płatki - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, kardamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w małym rondelku do miękkości z dodatkiem szczypty kurkumy.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Marchew i cebule obierz, następnie pokrój je w paseczki. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez 5 - 6 minut.
- Rodzynki przelej wrzątkiem i dodaj do warzyw na patelni.
- Do warzyw dodaj ryż i wlej bulion. Danie dopraw przyprawami i duś 10 minut.
- Gotowe danie podawaj udekorowane pestkami granatu i migdałami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak warto dodać do niej jakieś źródło białka, świetnie sprawdzi się mięso, ale także tureckie falafele.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny