Ryż po kantońsku

Opublikowano: 16.09.2022 r.
Ryż biały, piersi kurczaka, czerwona papryka, groszek zielony, kukurydza konserwowa, jajko i cebula - to główne składniki ryżu po kantońsku. To danie to idealne połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznego ryżu, które razem tworzą pełen smaków, kolorowy posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Groszek zielony - 70 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, podsmaż przez 5 minut.
- Ryż dodaj na patelnię, całość podsmaż przez 4 minuty, następnie wlej 100 ml wody.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Następnie dodaj odcedzone kukurydzę i groszek. Całość mieszaj cały czas.
- Ryż smaż aż do miękkości, od czasu do czasu dolewając wody.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wbij rozmieszane jajka, by powstał omlet. Usmaż go ścięcia, następnie ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Omlet dodaj do smażonego ryżu.
- Danie dopraw 1 łyżeczką papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny