Ryż po indyjsku
Opublikowano: 24.11.2021 r.
Ryż basmati, natka pietruszki, cebula dymka, czosnek i olej rzepakowy – to podstawowe składniki ryżu po indyjsku. Dzięki nim potrawa nabiera wyjątkowego, aromatycznego smaku i wyrazistego charakteru. Połączone razem tworzą danie, które z łatwością przeniesie Cię do kulinarnego serca Indii.
Składniki dla 1 porcji:
- Ryż basmati - 100 g (1 woreczek)
- Natka pietruszki - 10 g (1 garść)
- Cebula dymka - 10 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, curry
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Podczas gotowania dodaj do wody odrobinę oleju i curry.
- Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Na patelnię dodaj ryż i przesmaż chwilkę.
- Ugotowany ryż posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować ryż po indyjsku w nieco bardziej dietetycznej wersji opuść etap podsmażania.
~ Oliwia Gawron, dietetyk