Rydze marynowane
Opublikowano: 14.10.2021 r.
Rydze, ocet winny, cukier i cebula – to cztery główne składniki, dzięki którym przygotujesz pyszne rydze marynowane. Idealne na przekąskę lub dodatek do obiadu, te grzyby zyskują wyjątkowy smak dzięki połączeniu kwaśnego i słodkiego. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby zaskoczyć rodzinę i znajomych tym prostym przepisem.
Składniki dla 10 porcji:
- Rydze (grzyby) - 750 g
- Ocet winny - 125 ml (pół szklanki)
- Cukier - 100 g (pół szklanka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rydze opłucz i oczyść, następnie włóż je do garnka, zalej je gorącą wodą i gotuj 10 minut.
- W osobnym garnku przygotuj zalewę. Wlej ocet, 3 szklanki wody, dodaj cukier, pokrojoną w plasterki cebulę i przyprawy. Całość zagotuj mieszając od czasu do czasu.
- Do słoików włóż grzyby i zalej je nieco ostudzoną zalewą. Dokładnie je zakręć.
- Pasteryzuj je w garnku wypełnionym gorącą wodą, postawione dnem do góry, przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, jednak nie będzie dobrym wyborem dla osób z problemami z układem trawiennym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny